Terményszárító kiválasztása
A terményszárító gép kiválasztásánál nagyon sok szempontot figyelembe kell venni. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a teljesség igénye nélkül. Ezzel reméljük, hogy segítséget tudunk nyújtani a könnyebb döntéshez.
Teljesítmény kiválasztása.
- Mivel Magyarországon a fő termény a kukorica, ezért a legjobb összehasonlítást ennek szárítására vonatkozó adatok adják.
- A gyártók általában 10 % vízelvonásra vonatkozóan adják meg a kapacitást, de nem mindig és nem egyformán.
- Nem mindegy, hogy 25% ról 15% ra vagy 24% ról 13 % ra szárítunk.
Energiahordozó kiválasztása.
- A legtöbb gabonaszárító gázzal működik itt a legfontosabb annak kiválasztása, hogy földgáz vagy PB gáz üzemű lesz-e.
- Ezek előnyeit, hátrányait fontolóra kell venni az összes költség figyelembevételével.
Energiatakarékosság.
- A szárító hővisszanyeréses-e, mennyi a fogyasztása?
Környezetvédelem.
- Por és zaj kibocsátás.
- Itt a gyári adatokon kívül figyelni kell arra, hogy milyen magas a berendezés és hol helyezkedik el a ventilátor (külső vagy belső?).
Ha diffúz szárítóról beszélünk milyen a perforáció (pl. alkalmas e repce szárítására)?
Mennyire egyszerű a kezelhetősége és mennyire automatizált?
A karbantarthatósága milyen, mennyi időt vesz igénybe.
CE szabványnak megfelelő legyen.
Az ár minőség aránya megfelelő-e.
- Milyen az összeszerelés minősége?
- Érdemes referencia üzemeket megnézni.
- Mennyire kíméletes a szárítási folyamat?
- Mennyi a sérült szemek aránya?
Mekkora a villamos energia igény és az telepünkön rendelkezésre áll-e?