A hosszú távú terménytárolásnál, a minőség megőrzésének elengedhetetlen feltétele a gabona szellőztetése. A szellőztetéssel a betárolt termény szemek közötti levegője kicserélődik, amely a gabonaszemek mozgatása nélkül történik, ez pedig kedvezően hat a törtszem-alakulásra. Egyenletes terményszellőztetéssel a kívánt nedvességtartalom belső szerkezeti változás nélkül érhető el, és a kis, relatív páratartalmú levegő nemcsak szellőzteti, hanem szárítja is a gabonát.
Szellőztetés
A szellőztetéssel a tárolt terményt alacsony hőmérsékletű légáramlásnál átszellőztetjük, hogy beállítsuk annak állandó hőmérsékletét megelőzzük a tároló természetes hőáramlása következtében történő nedvesség felhalmozódást a terményhalmaz tetején vagy az alsó rétegeken. A termény hőmérsékletének megváltoztatásához szükséges levegő azonban nem nagyon változtatja meg a termény nedvesség tartalmát.
A betárolt termények biológiailag élnek, oxigént fogyasztanak, és széndioxidot termelnek. Ez a tény fokozott jelentőséggel bír azon terményeknél, ahol fontos a csirázó képesség megőrzése (sörárpa, vetőmagok).
A gabonatároló fémsilók rendelkeznek szellőztető és hőmérő rendszerrel, magtár esetében pedig a Gabona Inas gabona forgató gépet vagy a Teleszkópos Szellőztető Csövet ajánljuk.
A nyáron betakarított terményeket célszerű lehűteni az őszi hideg környezeti levegővel, vagy a nagyobb szárító – tároló telepek esetében külön erre a célra kifejlesztett gabonahűtés technológiával, így megakadályozható a rovar kártevők betelepülése, kártétele, szaporodása és áttelelése.