Cookie / Süti tájékoztató
Tájékoztatjuk, hogy az aber.hu honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat alkalmazunk. A az Elfogadom gomb megnyomásával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.
Részletek
Elfogadom
Nem fogadom el

Gabonatárolás

A betakarítást követően a terményt szükség szerint tisztítjuk, szárítjuk és az értékesítésig, illetve a felhasználásig tároljuk.

 

Mit kell tenni a szakszerű gabona tárolás érdekében:

  • Tisztítsa meg a gabonát a szármaradványoktól, gyommagvaktól és a törtszemektől
  • Kezelje óvatosan a terményt, hogy minimalizálja a repedések és törések kialakulását a mag belsejében
  • Szárítsa le a terményt a javasolt nedvességtartalomra
  • Szellőztesse és/vagy forgassa a tárolt terményt a javasolt hőmérséklet megtartása érdekében.
  • Ellenőrizze gyakran a szárított terményt és tegyen azonnali lépéseket a problémák kiküszöbölésére.

 

A gabona tárolásánál a legfontosabb, hogy a lehető legkisebb legyen a minőségi és mennyiségi veszteség. A megfelelő feltételek a terménytároláshoz:

A megfelelő feltételekkel történő tárolással megelőzzük vagy megakadályozzuk a mikroorganizmusok és a rovarok szaporodását.

 

Ezek a feltételek a következők:

  • a termény nedvesség tartalmának beállítása
  • a termény hőmérsékletének beállítása
  • a termény épségének, állapotának ellenőrzése
  • a tárolási környezet oxigén ellátása

 

Meddig lehet tárolni a terményt ?

A tárolási idő nemcsak a termény nedvességtartalmától, hanem a termény hőmérsékletétől is függ.

A gabonafélék megengedett “megközelítőleges” tárolási ideje

 

Nedvesség tartalom(%)

Termény hőmérséklet (°C)

-1.1

4.4

10

15.5

21.1

26.6

Körülbelüli megengedett tárolási idő (napban)

14

*

*

*

*

200

140

15

*

*

*

240

125

70

16

*

*

230

120

70

40

17

*

280

130

75

45

20

18

*

200

90

50

30

15

19

*

140

70

35

20

10

20

*

90

50

25

14

7

22

190

60

30

15

8

3

24

130

40

15

10

6

2

26

90

35

12

8

5

2

28

70

30

10

7

4

2

30

60

25

5

5

3

1

* A megengedett tárolási idő meghaladja a 300 napot.

  • A megengedett tárolási idő az a tárolási időtartam, mielőtt minőségromlás következne be a gabonában.
  • Szellőztetéssel ugyan a termény hőmérséklete fenntartható, de nem hosszabbítható meg a megengedett tárolási idő.

 

Mi számít száraz terménynek?

Maximális nedvesség szint /százalékban/

 

Búza

14.5

Kukorica

14,5

Sör árpa

14.5

Rozs

14,5

Zab

14,5

Napraforgó

9

Repce

9

Szójabab

14

   
   
   

 

A gabonaszárítás során fontos szempont, hogy milyen nedvesség tartalomra szárítjuk le a terményt. Minél tovább szeretnék tárolni, annál szárazabb terményre van szükség, ugyanakkor több lesz a hő sérült és a törött szem és nagyobb lesz a súlyveszteség, ezért az optimális nedvesség tartalomra kell törekedni.

A minőség megóvásának elengedhetetlen feltétele a termény szellőztetése és/vagy forgatása

 

Mennyivel lesz szárazabb a terményem szellőztetéssel?

A szellőztetés alapvető célja a tároláshoz szükséges terményhőmérséklet beállítása.

A termény szellőztetése kb. 1-2 %-os vízelvonást eredményez .

 

Kikapcsoljam a szellőztetőt éjszaka, vagy esős napokon amikor a levegő hideg és nedves?

Mivel a szellőztető berendezést a termény hőmérsékletének beállítására használjuk, nincs szükség annak kikapcsolására éjszaka vagy hidegebb, nedvesebb napokon sem. A hideg levegő csökkenti a gabona hőmérsékletét, és minimális nedvességet képes csak ahhoz hozzáadni.

 

 

 

Bővebb információt kérek

Szechenyi 2020